KORTTELIRADIO

Tapahtuuko sinun kaupunginosassasi jotain, joka saattaisi kiinnostaa muitakin? Onko sinulla keskusteluaihe, joka koskettaa paikallisesti? Haluaisitko nostaa jonkun asuinyhteisöstäsi ponnistavan tekijän muidenkin tietoisuuteen? Tule mukaan kokeilevaan Kortteliradioon!

Kortteliradiossa pääset luomaan omaehtoista ohjelmaa ja mediasisältöä internet-radioon ja nostamaan esille paikallisesti tärkeitä teemoja, jotka harvoin ylittävät tiedotusvälineiden uutiskynnystä. Yhteisöstä kumpuavaa radiota tehdään ympäri maailmaa, Espanjasta Yhdysvaltoihin. Suomessa ja Lahden seudulla tekemistä kokeillaan nyt Kortteliradio-hankkeessa.

Kortteliradiossa kansalaisten olohuoneisiin, eli valittuihin lähikirjastoihin perustetaan liikuteltava, helppokäyttöinen radiostudio, jonka toiminnasta vastaavat tavalliset päijäthämäläiset, koululaiset, eläkeläiset ja muut kirjastonkäyttäjät. Aiempaa kokemusta ei tarvita! Radiontekemiseen tarjotaan perehdytys ja ohjelmaa suunnitellaan ennen varsinaista lähetyspäivää järjestettävässä työpajassa, jossa käydään läpi radionteon perusteita, niin puheviestinnän, musiikin kuin tekniikankin näkökulmasta. Kaikissa Kortteliradion toiminnoissa radiontekijöitä avustavat Kortteliradio-hankkeessa mukana olevat valmentajat niin Lahden ammattikorkeakoulun kampusradio Limu Radiosta sekä kirjaston mediaohjaajat.

Kortteliradiossa tarkoituksena ei ole pyrkiä ilmaisun täydellisyyteen tai hioa teknisiä nyansseja – tavoitteena on tehdä elämänmakuista, ihmisistä ja ilmiöistä kumpuavaa, tekijöilleen ja kuulijoilleen tärkeää ja heidän näköistään vahvasti paikallista ohjelmaa. Toisin sanoen, antaa radioääni turuille ja toreille, kylille, kaupunginosille ja kortteleille.

Kysyttävää? Ota yhteyttä sähköpostilla osoitteella kortteliradio@lamk.fi.

Kortteliradio on saanut Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksen taiteen ja kulttuurin kehittämis- ja kokeilutoimintaan. Lisätietoja Kortteliradiosta osoitteessa www.lamk.fi/projektit/kortteliradio.

ILMOITTAUDU MUKAAN

*:llä merkityt kentät pakollisia.

USEIN KYSYTTYÄ

Kenelle Kortteliradio on tarkoitettu?
Kortteliradio on avoin mahdollisuus kaikille tavallisille lahtelaisille ja yleisemmin päijäthämäläisille, jotka haluavat kokeilla, miltä tuntuu tehdä radiota.

Minkälaista osaamista mukaan lähteminen vaatii?
Ei mitään. Ainoa vaatimus on se, että on innokas ja halukas oppimaan.

Minkälaisista asioista ohjelmaa voi tehdä?
Kaikesta, mikä tekijää kiinnostaa ja jotka voisivat olla kiinnostavia myös lähiyhteisön mielestä. Ohjelmien sisällöissä ei kuitenkaan saa loukata ketään, ja niissä tulee noudattaa hyviä tapoja.

Saako ohjelmissa soittaa musiikkia?
Kyllä, kaikkea laillisesti hankittua (ostettua tai esimerkiksi kirjastosta lainattua) musiikkia, CD-levyistä äänitiedostoihin (mp3, wav).

Paljonko osallistuminen maksaa?
Ei mitään, osallistuminen on täysin ilmaista.

Saako toimintaan mitään opastusta?
Kyllä, ennen ohjelmantekoa järjestetään parin tunnin perusvalmennus, ja lähetyspäivissä on mukana ohjaajia niin LAMKin Limu Radiosta kuin myös kirjastoilta.

Paljonko mukaan lähteminen vie aikaa?
Työpajat pari tuntia, ohjelmanteko 1-5 h, riippuen tekijästä ja ohjelmasta. Lisäksi kokonaisuuteen vaikuttaa se, miten paljon aikaa käytät suunnitteluun.

Saako toiminnasta jonkun todistuksen?
Kyllä, mukaan lähtemisestä voidaan kirjoittaa todistus, jossa kerrotaan, että olet osallistunut yhteisöradion tekemiseen Kortteliradio-hankkeessa.

Saako toiminnasta jonkun todistuksen?
Kyllä, mukaan lähtemisestä voidaan kirjoittaa todistus, jossa kerrotaan, että olet osallistunut yhteisöradion tekemiseen Kortteliradio-hankkeessa.

Kortteliradio on ”yhteisöradio”. Mikä se sellainen on?
Aiheeseen kannattaa tutustua esimerkiksi tämän, verkkolehti Lahtisesta löytyvän artikkelin avulla: Yhteisöradio - harrastelijoiden puuhastelua vai jotain suurempaa tai Unescon sivuilla (englanniksi).